Lucienne Damen

Persoonlijke website

Blogs

Wat is dat toch met dat cruisen?

Posted on May 9, 2018 at 1:40 AM

Het aftellen is begonnen; nog 32 dagen en dan gaan we weer cruisen.Wat is dat toch met dat cruisen? Hoe kan het nou toch dat het op zoveel mensen zo’n verslavend effect heeft?

Ik heb al eens eerder verteld dat ik het nooit zo op vakanties had. Hoe prachtig ik het ook vind om in een ander land door smalle straatjes, drukke winkelstraten en monumentale gebouwen te dwalen, als ik ’s-avonds in mijn hotelbed lig, lig ik de dagen te tellen dat ik weer naar huis mag. Of het nou heimwee is weet ik niet, maar ik heb dat al zolang ik naar het buitenland op vakantie ga. 

En toen ineens, tijdens onze eerste cruise vakantie, betrapte ik mezelf erop dat ik ’s-avonds in bed bedacht dat de vakantie bijna voorbij was! Dat ik daar van baalde.


Inmiddels hebben we een aantal cruises gemaakt en steeds is het weer een feestje. Ik dacht altijd dat het onzin was als men zei dat ze verslaafd waren aan cruisen. “Als je er eenmaal aan begint, wil je niet anders meer” werd er tegen ons gezegd. Inderdaad, ik wil niet anders meer. Maar hoe dat nu ineens is gekomen? Wat heeft die omslag bij mij veroorzaakt? Ik heb geen idee.

Als ik er zo eens over nadenk, kan ik alleen maar bedenken dat je iedere dag ergens anders bent. Elke dag is anders. Wanneer je ‘s-morgens in je hut de gordijnen open doet, heb je een ander uitzicht dan de dag ervoor. Uiteraard gaan we aan land en in een aantal gevallen gaan we met een excursie mee. In een week tijd zie je zoveel plaatsen! En dan heb je natuurlijk nog het geweldige uitzicht vanaf zee. Dat is in de meeste gevallen echt genieten. Heerlijk vanaf het open dek met een cocktailtje erbij kijken naar het landschap dat aan je voorbij trekt. Of op een ligbedje in de zon en af en toe een duik in het zwembad. Dan tegen de avond lekker optutten om aan te schuiven bij het diner. Daarna een cappuccino in een van de barretjes en genieten van het entertainment aan boord. 

Of komt het misschien omdat al het personeel aan boord er alles aan doet om je het zoveel mogelijk naar de zin te maken? Dat ze je het idee geven dat niets teveel is? Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie, toen ik me aan het inlezen was over het maken van een cruise, ik afknapte op het feit dat je verplicht bent om een bepaald bedrag aan fooi te betalen. Ik bepaal namelijk zelf wel of ik iemand fooi wil geven en hoeveel. Maar als je ziet hoe hard het personeel werkt om het je naar de zin te maken en hoeveel mensen er 'achter de schermen' werken (keuken, wasserij, schoonmaak, technisch personeel etc.) die geen fooi krijgen omdat ze buiten het zicht van de gasten werkzaam zijn, begrijp ik best dat een klein bedrag per dag niet overdreven is om fooi te geven. Vorig jaar hebben we tijdens een van onze cruises een tour door het schip gemaakt waarbij we in de keuken en zo mochten kijken. Daar wordt gewoon 24 uur per dag gewerkt, dag in dag uit. Zo hebben wij iedere dag heerlijke maaltijden, schone handdoeken en lakens en komen we zonder problemen op de plaats van bestemming. 


En toch hè, bij het zien van een foto van een cruiseschip gaat er een soort van geluksgolf door mijn lichaam. Ken je dat? Dat je iets ziet waarbij je gelijk denkt "ach, ja...." en je een..., ja wat voor gevoel eigenlijk? Vertederend gevoel? Dat klinkt zo wazig. Alsof je hart een sprongetje maakt als je het ziet. Nou, dat heb ik met cruiseschepen. Het klinkt waarschijnlijk heel belachelijk, zeker voor mensen die niets met cruisen hebben, maar ik ben er van overtuigd dat ik niet de enige ben. Dat je ook steeds foto's van het schip maakt waar je mee weg bent. Want in ieder haven ligt ze er weer anders bij. Ach, nog 32 dagen, dan kunnen we er weer een weekje van genieten. 


                  

Cruise Noorse Fjorden mei 2017/Geiranger

Klik voor meer cruise foto's op deze link: http://www.luciennedamen.nl/cruise-foto-sCategories: Vakantie, Cruises