Lucienne Damen

Persoonlijke website

Onze passie voor cruisen

Vroeger als kind had ik de wens om ooit eens een cruise te gaan maken. Ik fantaseerde daar over met mijn oma, die dezelfde wens had. Maar het is er nooit van gekomen en eerlijk gezegd ben ik er niet meer mee bezig geweest. Tot ik een aantal jaar geleden een keer tegen Peter zei dat ik wel eens een cruise zou willen maken. Dat leek hem ook wel wat en ik ben me toen een beetje gaan inlezen. Ik kwam tot de ontdekking dat je verplicht bent om per dag een vast bedrag aan fooi te betalen en dat je alleen met een creditcard kan betalen aan boord. Ik heb en wil geen creditcard en daarbij bepaal ik zelf wie ik fooi geef en hoeveel. Deze informatie maakte dat ik het cruisen uit mijn hoofd zette. Althans, dat probeerde ik, want ergens bleef het toch kriebelen.

Toen de Jong Intra, bij wie wij altijd een busvakantie boekten, een cruise aanbood op de MSC Divina, vonden we dat een uitgelezen kans om zo'n cruise een keer te proberen. Maar helaas waren er niet voldoende deelnemers en moest De Jong Intra de reis annuleren. Wij hebben toen dezelfde cruise geboekt via het reisbureau en sinds die tijd zijn we verslaafd aan deze vorm van reizen.

Voor een controle freak als ik was het lastig om alles aan de cruisemaatschappij over te laten, vooral omdat ik niet wist hoe alles er aan toe ging. maar al snel kreeg ik in de gaten dat ik met een gerust hart achterover kon leunen omdat de hele organisatie gesmeerd liep. Van de koffers aan boord brengen, tot het diner in het restaurant, alles was tot in de puntjes verzorgd. Iedere ochtend werden we ergens anders wakker. Heerlijk!

En wat die fooi betreft: die is dubbel en dik verdiend door het personeel. Al kun je er vraagtekens bij zetten of al dat personeel dat achter de schermen werkt, inderdaad de service charge als fooi bij hun salaris krijgen.

En een creditcard is handig, maar zeker geen noodzaak. Op de MSC schepen staan pinautomaten waarmee je direct van je rekening geld op je cruisecard kan storten. Maar je kan ook gewoon aan de receptie contant geld op je cruisecard laten zetten.


Inmiddels zijn onze kinderen Mitchell en Cynthia ook twee keer meegeweest en heeft het virus hen ook te pakken. Cynthia is zelfs op een cruiseschip gaan werken!


Van onze cruises die we tot nu toe hebben gemaakt heb ik per cruise een fotopagina gemaakt, een impressie van onze reizen. Bovenin deze pagina kun je onder cruise foto's klikken om een pagina te openen, maar je kunt ook op onderstaande buttons klikken. als je op de fotopagina op een foto klikt, wordt deze groter weergegeven en kun je alle foto's doorklikken.

Van de meeste cruises heb ik een video compilatie gemaakt op youtube. Klik op onderstaande youtube button om mijn video's te bekijken.

Vindt je mijn video's leuk? Geef ze dan een like. Je kunt je ook abonneren op mijn youtube kanaal. 

Middelandsezee 2015

Middellandsezee 2016

Noorse Fjorden 2017

Noord Europa 2017

Griekse eilanden 2018

Griekse

eilanden 2019

0